Previous
Next

II Targi Produktu Regionalnego i Górskiego oraz XXV Konkurs Potraw Regionalnych w Gminie Czorsztyn za nami

W miniony weekend w Sromowcach odbyły się II Targi Produktu Regionalnego i Górskiego oraz XXV Konkurs Potraw Regionalnych w gminie Czorsztyn”. Głównym partnerem wy Podczas imprezy można było degustować niezliczoną ilość potraw, bawić się przy muzyce na żywo, posłuchać pogadanek edukacyjnych, przyjrzeć się pokazom kulinarnym prowadzonym przez Mikołaja Reya oraz uczestniczyć w pokazach prac gospodarskich.

Na stoiskach z potrawami do skosztowania przygotowano między innymi pieczeń z dzika, kwaśnicę, moskole, pieczeń z sarny, oscypki, sękacz, ciasto flisackie i wiele innych potraw, wędlin, serów i słodkich smakołyków. Na scenie występ dały takie kapele jak Truteń, Żubrosie, Borsuki, Jafer, Wyhajtani, Zapaleni, Rzoz, a pod sceną trwała zabawa do ich muzyki. Międzyczasie Marta Polaczyk i Dominika Szczepaniak wraz z modelkami pokazały modę folkową. Głównym punktem wydarzenia był konkurs potraw regionalnych, w którym rywalizowały Koła Gospodyń Wiejskich z naszej gminy oraz z Rogoźna, Brzyna i Lubczy. Jury degustowało potrawy oraz nalewki i przyznało odpowiednie nagrody.

Komisja oceniająca potrawy zaprezentowane w ramach XXV Konkursu Potraw Regionalnych w gminie Czorsztyn oceniła 50 potraw biorących udział w konkursie, a punkty przyznawała według następujących wytycznych: oryginalność przygotowanych potraw, walory smakowe, wystrój stołu (naczynia, obrus itp.). Komisja przyznała następujące nagrody i wyróżnienia:

➡️ Zupa z lisówek – KGW Maniowy,

➡️ Pierogi z kapustą – KGW Kluszkowce,

➡️ Kluski z makiem, rodzynkami i miodem – KGW Czorsztyn

➡️ Żołądki z gęsi – KGW Maniowy

➡️ Pierogi z rydzami – KGW Sromowce Niżne

➡️ Cukinia faszerowana grzybami – KGW Sromowce Wyżne

➡️ Mięso: łopatka z kapustą – KGW Huba

Goście:

➡️ Zupa z lubczykiem – KGW Lubcza (Gmina Ryglice)

➡️ Pasztet z królika – KGW Brzyno (Gmina Krokowa)

➡️ Flaki z serem i szczypiorkiem – KGW Rogoźno

➡️ Dzik pieczony w sosie własnym – Polski Związek Łowiecki, Zarząd Okręgowy Nowy Sącz

_____________________________________

Nagrody za najlepsze nalewki:

Komisja oceniła także najlepsze nalewki. Do konkursu zgłoszono 17 nalewek. Punkty przyznawano według następujących wytycznych: surowce użyte do produkcji nalewek z rodzimych owoców, sposób prezentacji i podanie nalewki, barwa i klarowność nalewki, aromat, smak przed i po przełknięciu nalewki.

W konkursie zaprezentowano następujące nalewki:

KGW Huba

➡️ Nalewka z kwiatu czarnego bzu i nalewka porterowa

KGW Maniowy

➡️ Nalewka z owoców leśnych i nalewka z pigwy

KGW Mizerna

➡️ Nalewka z owoców czarnej porzeczki i nalewka z aloesu

KGW Kluszkowce

➡️ Nalewka z jeżyn i orzechówka

KGW Czorsztyn

➡️ Nalewka z wiśni i nalewka z pędów sosny

KGW Sromowce Wyżne

➡️ Nalewka chrzanowa i nalewka miętowa

KGW Sromowce Niżne

➡️ Nalewka z malin i nalewka z pigwy

KGW Brzyna

➡️ Nalewka aroniowa i nalewka miętowa

KGW Lubcza

➡️ Nalewka owocowa z lubczykiem

Komisja postanowiła nagrodzić i wyróżnić następujące nalewki:

➡️ Nalewka z kwiatu czarnego bzu – KGW Huba

➡️ Nalewka z owoców czarnej porzeczki – KGW Mizerna

➡️ Nalewka z wiśni – KGW Czorsztyn

➡️ Nalewka z malin – KGW Sromowce Niżne

➡️ Nalewka z jeżyn – KGW Kluszkowce

➡️ Nalewka z owoców leśnych – KGW Maniowy

➡️ Nalewka chrzanowa – KGW Sromowce Wyżne

➡️ Nalewka owocowa z lubczykiem – KGW Lubcza

➡️ Nalewka aroniowa – KGW Brzyna

Każde Koło Gospodyń Wiejskich z gminy Czorsztyn otrzymało nagrodę Wójta Gminy Czorsztyn w wysokości 2000 zł oraz nagrodę Starosty Powiatu Nowotarskiego w wysokości 500 zł.

Wyróżnione Koła otrzymały również nagrody zasponsorowane przez Kasę Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Małopolską Izbę Rolniczą, Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Małgorzatę Gurgul „Mountains Gardens”, Powiat Nowotarski, Zespół Elektrowni Wodnych Niedzica, podologia&medycyna MEDICA PER PEDES. Dodatkowo, Prezes Zarządu Krakowskiego Parku Technologicznego Tadeusz Zaremba ufundował nagrodę za wykonanie tradycyjnej potrawy w innowacyjny sposób, które otrzymało KGW Sromowce Wyżne.

Info/Fot. sromowce.pl

Shares
Previous
Next