Stal nierdzewna odgrywa niezwykle ważną rolę w różnych sektorach przemysłu: zwłaszcza w przetwórstwie spożywczym. Unikalne właściwości stali, takie jak odporność na korozję oraz łatwość w utrzymaniu czynią ją niezastąpionym materiałem zarówno do produkcji urządzeń, jak i narzędzi które wchodzą w bezpośredni kontakt z żywnością. Odkrycie stali nierdzewnej przyczyniło się do zwiększenia higieny oraz bezpieczeństwa żywności, a sam materiał stał się jednym z kluczowych dla zdrowia oraz dobrostanu społeczeństwa. Wszystko to za sprawą unikalnych właściwości tego tworzywa. Jakich? Już dziś dowiedz się więcej na temat stali nierdzewnej, poznając charakterystykę tego materiału oraz jego zastosowanie w szeroko pojętym przemyśle spożywczym.
Stal nierdzewna w pigułce, czyli czym nacechowany jest materiał
Stal nierdzewna zawdzięcza swoją nazwę przede wszystkim obecności chromu – który w reakcji z tlenem tworzy na powierzchni materiału specjalną warstwę ochronną, chroniącą metal przed dalszą korozją oraz uszkodzeniami. Jest to jedna z kluczowych właściwości stali nierdzewnej, przekładająca się na popularność tworzywa w branży spożywczej, ale nie jedyna. Stal nierdzewna jest również niezwykle wytrzymała; zachowuje swoje właściwości nawet po wielokrotnym szlifowaniu czy polerowaniu, co jest nieocenione przy konieczności naprawy bądź konserwacji sprzętu. Dodatkowo, wytrzymałość stali na wysokie oraz niskie temperatury sprawia, że jest ona idealna do zastosowań, gdzie materiały są wysoce narażone na ekstremalne warunki – jakie powoduje między innymi zamrażanie, gotowanie czy sterylizacja. Istotną cechą stali nierdzewnej, zwłaszcza z punktu gastronomicznego, jest fakt, że nie wchodzi ona w reakcje z żywnością. To zaś zapobiega jej zanieczyszczeniu i zmianie smaku. Unikalne właściwości czynią ją obecnie niezastąpioną w przemyśle spożywczym, gdzie na pierwszym miejscu zawsze stawia się higienę, trwałość, a także niezawodność; stal nierdzewna doskonale spełnia wszystkie te założenia. Więcej o charakterystyce stali nierdzewnej, a także początkach jej istnienia można przeczytać na stronie INOX Polska – inox-polska.pl – będącego jednym ze sprzedawców wyrobów wykonanych z wysokiej klasy tworzywa, jakim jest stal szlachetna.
Stal nierdzewna w przemyśle spożywczym – zastosowanie
Stal nierdzewna znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, obejmując niemal każdy aspekt produkcji i przetwarzania żywności. Z materiału powstają bowiem urządzenia kuchenne jak stoły, blaty robocze, zlewy, patelnie, noże oraz sztućce, które są łatwe w czyszczeniu a przy tym wysoce odporne na gromadzenie się na ich powierzchni bakterii. Stal nierdzewna znajduje swoje zastosowanie także w produkcji dużych maszyn oraz urządzeń, w tym również zbiorników do przechowywania oraz fermentacji, a także systemów rurociągowych. Instalacje wykonane z tego materiału wykorzystywane są między innymi w przetwórstwie mleczarskim, browarnictwie i przy produkcji napojów. Ze stali nierdzewnej produkowane są także pojemniki na żywność. Dzięki swojemu szerokiemu spektrum zastosowań, materiał przyczynia się do utrzymywania wysokiego standardu produkcji żywności, tym samym otwierając zupełnie nowe możliwości dla innowacji oraz rozwoju branży spożywczej. Obecnie nie ma na świecie materiału, który mógłby chociaż częściowo dorównać właściwościom stali nierdzewnej – pozostaje więc niezastąpionym tworzywem gastronomicznym.