Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Ochotnicy Górnej wzięły udział w tegorocznym konkursie kulinarnej kreatywności, gdzie smaki złączyły się w harmonijną symfonię aromatów – ” LATO ZAMKNIĘTE W SŁOIKU”. Panie prezentowały nie tylko umiejętności kulinarne, lecz także pasję do tworzenia niezwykłych smaków.
Po serii niezwykłych degustacji komisja miała trudne zadanie wyłonienia zwycięzców. Ostateczna decyzja była jednak jednomyślna, a gorczańskie przetwory zasłużenie zdobyły uznanie. Komisja doceniła nie tylko smak, ale również pomysłowość i staranność w przygotowaniu przetworów.
W kategorii MARYNATY wyróżnienie zdobyła pani Anna Jurkowska, z produktem grzyby- rydze marynowane.
W kategorii KISZONKI I miejsce zdobyła pani Maria Furca, z produktem – czosnek niedźwiedzi, II miejsce zdobyła pani Józefa Ludwin, z produktem – ogórki kiszone.
W kategorii OWOCE nagrodę pocieszenia zdobyła pani Anna Furca, z produktem – konfitura z pigwy do herbaty.
W kategorii INNE II miejsce zdobyła pani Zosia Szulc, z produktem – mus śliwkowo -truskawkowy.
źródło: UG Ochotnica Dolna / Źródło zdjęć: wójt Gminy Kościelisko oraz Koło Gospodyń Wiejskich w Kościelisku.